Studenten förr och nu

Skillnaderna mellan studenten förr och nu är många. För det första så hette det inte studenten förr, utan det hette studentexamen. Detta berodde på att man förr i tiden var tvungen att avlägga en examen på studentdagen. Klarade man det så fick man sin studentmössa och sina betyg och hade officiellt tagit studenten. Klarade man det inte, nej då hade man inte tagit studenten. Studentexamen avskaffades år 1968.

Idag handlar studenten mer om fest. I flera månader innan själva studentdagen firas det att skolan snart är över. Fester, studentbal, studentskivor vankas hela hela våren. Och när man väl tagit studenten blir det en hejdundrande fest som består av en studentmottagning med släkt och vänner som ofta fortsätter vidare ut på krogen. Man har klarat av tre långa år av hårt arbete. Tentorna är godkända och man har fått sina betyg. Man är nu redo för vuxenliv. Självklart är detta något man ska fira. Men hur har studenten förändrats så drastiskt under de senaste årtiondena? Och är det faktiskt bra? En del anser att det faktiskt var bättre förr och det är många som föreslagit att vi ska ta tillbaka det gamla systemet – studentexamen.

Vad innebär det att införa studentexamen? Jo, enligt utbildningsministern skulle detta innebära att alla elever skulle skriva examensprov i alla de viktigaste ämnena som sedan skulle ligga till grund för deras slutbetyg. Dessa prov skulle rättas av personer som inte har någon som helst koppling till respektive gymnasieskola för att få ett slags kvalitetsgaranti och en rättvisare bedömning av alla studenter i Sverige. Detta system skulle dessutom ge större fördelar då man utvärderar i ett större perspektiv, även då det gäller utvärdering av lärarnas skicklighet.

Själva firandet såg också väldigt annorlunda ut förr. För det första var det inte lika många som tog studenten förr i tiden. Detta berodde bland annat på dåtidens ekonomi. För det andra så började man firandet redan i april. Eller ja, man började bära sin studentmössa redan i april – på valborg för att vara mer exakt. Mössan bar man till vardags fram till den dagen man gick ut. När man tagit sin studentexamen var det dags för värnplikt för pojkarna och då togs mössan av.

Dagens studentfirande kan se lite olika ut beroende på vart i landet man tar studenten men en av de obligatoriska sakerna är att man springer ut från skolan tillsammans med sina klasskompisar och slänger upp studentmössorna i skyn. Sedan hoppar man upp på ett flak eller i en bil som åker igenom staden. Flaket är ofta pyntat med ballonger och björkris så att det syns tydligt på håll att det är ett studentflak. På flaket sjunger man studentsånger och firar att man tagit studenten. Ett ögonblick fyllt av lycka och en känsla av att ”vi klarade det”!

Hur detta utvecklas i framtiden ska bli intressant att se. Att studenterna ska uppvaktas och firas kan nog de flesta av oss hålla med om. Man tar trots allt endast studenten en gång och självklart ska man då få leva ut ordentligt!

Välkommen

Välkommen till studenttider.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)